Hvor skal sneglene bo?

Eksempler på sneglehabitat:

 • terrarium for reptiler, edderkopper o.l.
 • akvarium
 • oppbevaringsboks

Eksempel på hvor enkelt det kan gjøres: Jord og sand i bunnen, vissent løv, matskål, vannskål og kalk

Valg av habitat er mer avhengig av dine egne ønsker enn sneglenes, så lenge basis-behovene (luft, vann, mat, kalk) er ivaretatt. Noe man bør tenke på, er om sneglearten man skaffer seg er trelevende eller liker å grave seg ned i bakken. Dette bør påvirke valget av habitat. En trelevende snegl trenger et terrarium eller en boks som er høyere enn den er lang. En snegl som liker å grave seg ned trenger ikke så stor plass i høyden, bare det er plass til et tykt lag med torv. Noen snegler (som Achatina reticulata) liker både å klatre og å grave seg ned, og bør få mulighet til begge deler.

Her kan du regne ut hvor stor plass sneglene dine trenger, eller hvor mange du får plass til i det habitatet du har.

Luft

Selve boksen eller terrariet må passe sneglenes behov. Hvis det er for mange luftehull eller for stor flate med netting, blir det vanskelig å oppnå høy nok luftfuktighet (ca 80%RH, avhengig av art). Er det for dårlig lufting vil det dannes mugg og vond lukt, og i verste fall kan sneglene kveles.

Varme

De fleste tropiske snegler trives i norsk stuetemperatur. For de artene som trenger høyere temperatur, eller dersom habitatet står i et kjølig rom, får man kjøpt varmematter beregnet på reptiler o.l. som kan festes på siden av habitatet.

Rengjøring

Rengjør aldri habitatet med annet enn vann, evt. tilsatt eddik. Sneglene kan absorbere kjemikalier gjennom huden og dø av forgiftning.

Sneglene kan ta skade av overdreven rengjøring, selv om man bare bruker vann. Tarmsystemet deres trenger bakterier fra jorda for å fungere. På den andre siden kan midd og andre uønskede småkryp lettere spre seg hvis habitatet er skittent. Det anbefales grundig rengjøring med sterilisering av jorda (200 grader i ovnen i ca. en time) omtrent en gang i måneden. I mellomtiden må gammel mat og ekskrementer fjernes etter hvert.

Hvis man bygger opp et fungerende økosystem i habitatet (med f.eks. skrukketroll, spretthaler o.l.), er rengjøring sjelden nødvendig.

INNREDNING

Snegler er naturens bulldosere. De velter og kjører over alt som kommer i deres vei. Å gjøre boksen eller terrariet de bor i til en fryd for øyet kan være en utfordring, og man løser mange problemer hvis man bare gir opp og nøyer seg med det mest elementære av innredning:

 • vannskål
 • matskål
 • torv (viktig at den er ugjødsla) eller annet substrat
 • kalk

Det anbefales ikke å innrede  med harde gjenstander som stein eller fliser. Det skjer stadig at snegler faller, og de kan skade skallet hvis de lander på noe hardt.

Litt mer avansert: Oppbevaringsboks med vindusluke i front, levende planter og vanndam. (Matskåla og kalken synes ikke på bildet, plassert hhv. til venstre og høyre for luka.)

Planter – plast, spiselige eller giftige?

Det anbefales ikke å putte giftige planter inn til sneglene. Riktignok vil de stort sett unngå å spise mat de ikke tåler, men risikoen for forgiftning er likevel til stede. Levende planter som ikke er giftige, blir på den andre siden ofte spist, helt eller delvis. Man bør skylle alt som settes inn til sneglene grundig, siden planter ofte sprøytes spesielt mot snegler. Snegler tåler ikke plantegjødsel, så pass på å velge planter som ikke trenger ekstra næring. De bør heller ikke stille store krav til lys og helst tåle at røttene blir stående i vann. Mose er pent, men vanskelig å få til å gro. Fordelen er at den ikke spises opp, selv om de tar en bit av og til.

Mange velger planter av plast til sneglene. Disse må også skylles grundig.

Annen dekor

For å gi sneglene mer bevegelsesrom, kan man sette inn greiner i habitatet som de kan klatre på. De setter dessuten pris på skjulesteder, f.eks. korkbark eller veltede blomsterpotter.

Avansert: Terrarium med bakgrunn av fugeskum (forsøkt) dekka av silikon og torv, vanndam, vannfall, greiner/røtter, levende planter og ekstra lys (kokosnøtt).

Flere detaljer og ideer på PetSnails

»

 1. Isabell sier:

  Jeg er en SNIGLEGAL JENTE 😄🐚🐌🐌🐌 .jeg er NYBEGYNNER 😄 MEN ELSKER DISSE VAKRE SKAPNINGENE ✋❤ 🐌. Det er så utrolig mye personlighet I de … hvert individ har egen personlighet og UTRYKK !!!!! 🐌 og jeg kan IKKE begripe atte folk sier «æææsjjj» !!! Kjenner jeg blir sint inn I meg 😡.jeg lurer på en del ting som nybegynner . Jeg har nå holdt 32 singler I huset , hagesnigler . De spiser og koser seg . Idag skal jeg bytte hus og legge dem I et nytt akvarium 😃😄😀 60 liters . Lurer på om jeg skal ha lekakuler I BÅNN … og om jeg deretter skal legge på torv , men. … skal jeg blande torven med akvariet grus ??? Mose har jeg også . Alt detter har jeg innpakket …. etter min vakre padde bortgang 😢😢😢 har røtter … for min man er fiske elsker 😄 ha du noen forslag trinn for trinn om hvordan jeg skal gå frem ? Skal pynte til litt etterhvert. … men først og fremst så vil jeg gi dem mer plass å gå på . Gud som de har VOKST DE SISTE UKENE 😀 nå spiser de ikke sååå mye som I begynnelsen ???!!! Er det NOE GALT MED SE ??? eller er det bare det at de var VELDIG SULTNE DA JEG TOK DE INN !!!???? 😮 ? Lufyehull er et stooor spørsmål . Jeg har lest deg som står der . Men vet ikke helt ??? Hva skal jeg bruke ? Og må de ha sollampe så har jeg det … måne lys også ☺😄💚💜💙💛❤💚🐌🐌🐌🐌🐌🐌👍👍🐚🐞🌚🌞 tenkte jeg skulle legge til noen undervannsbilder planter … De er lette og holde orden på og er heller ikke giftige . Mosen jeg har kjøpt I dyre butikken … går det greit med det ??? Venter spent på svar fra deg ☺ mvh isabell ☺🐚🐌

  • Tarald sier:

   Hei, beklager seint svar. Det er normalt at de spiser mindre etter hvert, men det kan være at de forbereder seg på å gå i dvale. Hvis de graver seg ned og slutter å røre på seg er det best å la dem være i fred noen uker.
   Jeg pleier å legge leca i bunnen og dekke den med myggnetting (slik at torva ikke forsvinner nedimellom). Over myggnettingen legger jeg så torv. Du trenger ikke å blande torven med akvariegrus (men det skader ikke).
   Lufting kommer an på hva du har. I plastbokser pleier jeg å bore noen enkelthull, men for å dekke et helt akvarium bruker jeg myggnetting som så kan dekkes delvis med en glassplate. Blir det for mye lufting vil fuktigheten forsvinne opp altfor fort, men blir det for lite lufting vil alt mugne. Så man må prøve seg litt fram.
   Lykke til!

 2. isabell sier:

  tuuusen tusen takk , for rådet om netting over torven , og alt det andre . du er en grei kar 🙂 🙂 myggnetting som du bruker over lekakulene , er det små hul i , eller er det kun en type mygg netting ?!!! unnskyld dumme spørsmål :/ klem isabell

 3. Tarald sier:

  Jo, jeg tror du fint kan ha dem sammen.

 4. Isabell sier:

  Kjære Tarald … 😄
  Tuuuusen takk for all hjelpen du gir meg … det betyr innmari mye . Men mine 2 Afrikanske kjempe snegler … på 5 mnd … bare SOVER !!!!! DE SPISER NESTEN IKKE !!!! Da må jeg ta de ut og mose kokt gulrot og mate dem 😀de er bare sååååååå søte 😄JEG SMELTER 😌🙆men er en bekymret mor samtidig …. sover de for å vokse og fordi de er så små … eller mistrivsel de … hvorfor drikker de ikke !!!???? 😯😮😒😰 men noen ganger går halve agurk skiven … også forsvinner de I 3 dager .men jeg tar de opp og koser meg de .men de 2 siste dagene har jeg bare latt dem få Være liksom. Hva er riktig ???!!! Hva burde jeg Gjøre ?og maren … kokt gulrot er d jo ikke mye næring i !!! 😕😶 de liker også most banan 😀 men har hørt om katte mat !!!!!!! Er dette en myte ??? Hva foreslår du ? Om du har TID OG ROM SEFF SÅ SETTER JEG ALL VERDENS PRIS PÅ DINE FANTASTISKE RÅD SOM HITTIL HAR VÆRT GULL VERDT FOR MEG 💲🎉🎶🐸🌼🌷🌹🌻🌼KLEM Isabel 💚❤💙🐞🐌🐚🐌🐌

  • Tarald sier:

   Den vanligste årsaken er at det er for kaldt for dem. De bør ha 25*C. Det kan også være for tørt. Hvis de ikke har gode nok forhold (kaldt/tørt) blir de stressa av å bli forstyrra og kan dermed lett bli syke.
   De kan godt få tørrfor for katter en gang i blant. Bare vær obs på at billig kattemat ofte har mye salt, som sneglene ikke tåler. Tørrforet bør fuktes først. Man kan også gi dem algeflak for fisker og reptilfor.
   Solsikkefrø er også veldig næringsrikt.
   Blant grønnsaker er søtpotet noe av det mest næringsrike. Gulrot er også bra (trengs ikke kokes eller moses). Banan, agurk og isbergsalat er noe av det minst næringsrike man kan gi dem (men de elsker det).
   Jeg tror altså ikke at årsaken til at de ikke spiser er maten, men klimaet.

 5. isabell sier:

  Hei Kjære Tarald 🙂
  ok 🙂 Du Tarald ? jeg bruker wiskas til min pus , er det bra ? Alge flak skal jeg kjøpe til de med engang i morgen , reptil for hva er det ? eneste jeg har hatt er en Buffo Buffo som sluuukte sirisser ::) hehe … og det er nok vel ikke det du mener 🙂 mel-orm da , tørket mel-orm? det likte min padde …. levende da 🙂 men så på youtube at noen ga dem tørket mel-orm … hvis ikke jeg så så feil .i går løpte jeg og kjøpte en varme ovn , m fjernkontroll , det er kaldt i leiligheten her faktisk . men kan ikke bruke den ovnen som henger på veggen / radiator ,fordi det er sentralfyring her i blokka og da blir det så ALLLT FOR VARM …. så vi kjøpte en luft ovn på elkjøp 2000 w , og den var mer godt 🙂 kan rotere frem og tilbake også . men er d nok . ??? når d gjelder fuktighet så har jeg sånn måler i terra , / boxen , den er på mellom 90 og 95 ??? er det bra ? ehhh … skal jeg la de bare ligge ??? eller ta de ut og mare dem , har kjøpt heeele grønnsaks avdelingen . og kalkestein/ Sepia 😀 blander også litt calsium pulver i vannet demmes 🙂 de andre Albinoene mine som blir kun 12 cm over skallet er også lite aktive , etter at ovnen kom i hus igår så ser jeg at de har spist og beveger seg og bade i bassenget sitt 🙂 men det er de små jeg er bekymret for ? skal jeg kjøpe en varme matte ??? eller varme lampe , tenk om de brenner seg ??? men blir de syke om jeg tar de ut og mater dem en gang om dagen …. ????
  og når fuktighets måleren viser det jeg sa mellom 90 og 100 , noen gangen så går den ned til 80 men da er jeg der og spruter vann med engang 🙂 følger med …. 🙂 men hva skal jeg gjøre for å få mat i de ??? :/ er redd for de … glad i de 😦 HJEELP , EN FORTVILET ISABELL / KLEM ❤

  • Tarald sier:

   En varmeovn blir varmere enn varmematter. Jeg har en vanlig ovn i nærheten av terrariet og varmematter i tillegg. Varmematter festes på (ut)siden av terrariet for at sneglene ikke skal ta skade.
   Snegler er stort sett greie dyr og kan klare seg ganske lenge uten mat, spesielt mens de sover. De fleste snegler spiser ca annenhver dag under riktige forhold. Det er ingen grunn til bekymring før det er gått minst ei uke uten mat, for voksne snegler trenger man sjelden bli bekymra før det er gått en måned (men vanskelig å la være). Hvor lenge de kan klare seg uten mat kommer an på hvor store de er og temperatur/fuktighet. Fuktighet på 90 er veldig bra!
   Tørka smådyr vet jeg at det er mange som gir sneglene, så det er sikkert bra. Jeg gir mine skilpaddesticks (sånne for vannskilpadder) og gecko»grøt» (pulver på boks som plandes med vann).

 6. isabell sier:

  ps : ville bare takke deg for all herlig info 🙂 Du er SNILL ❤ du vet myyyye om disse dyrene , du er ikke bare en som selger de , men du GIR INFORMASJON SOM FAKTISK KAN REDDE LIVET TIL DE VAKRE SKAPNINGENE ❤ 🙂 NÅ ER DET 30 GRADER HER INNE 😉 hehehe 😀 måtte lufte litt før jeg kreperte istedet 😉 ha ha 😉 de har kommet frem ser jeg , har bevegd på seg litt 😀 og tatt noen små bit av noen AGURK biter . søtpotet har jeg , i og med at jeg er en søtpotet elsker SELV …. hehe … gulrot og , men det vill de IKKE HA / SPISE DET , DEN BARE LIGGER DER :/ ?! HVERT FALL SÅ VILLE JEG BARE TAKKE DEG FOR ALLLLTTTT 😀 DET KOMMER NOK FLERE spørsmål , håper ikke det gjør noe !? 🙂 SOOOOR KLEM FRA EN NYBEGYNNER JENTE ❤ ISABELL 🙂 PS: fortsatt litt fortvilet …. hehe !!!!!!!!!!!!! ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s