Her samler jeg spørsmål fra nybegynnere som får oss andre til å le høyt. Forklarende bilder vil legges opp etter hvert.

 • «Hjelp! Det kommer en mark ut fra skallet på den nye sneglen min! Hva er det?»
  Det er sneglens bæsj. Sneglene har pusteåpning og analåpning ved siden av hverandre innunder skallet.
 • «Bæsjen til sneglen min er plutselig helt oransj(/rød/grønn/svart o.s.v.). Det har aldri skjedd før. Er den syk?»
  Sneglenes bæsj har som regel samme farge som maten de har spist: Rød paprika gir rød bæsj, grønn salat gir grønn bæsj, kalk gir hvit o.s.v.
 • «Hvordan ser jeg om den nye sneglen min er hunn eller hann?»Landsnegler er tvekjønna og dermed både hann og hunn samtidig. Det betyr ikke at de kan lage unger helt alene (selv om det er mulig enkelte arter kan det). De trenger likevel å parre seg med en annen snegl for å lage unger. Da utveksler de to sneglene sperm som befrukter eggcellene. Mange snegler kan lagre sperm fra andre snegler ganske lenge.
 • «Sneglen min har fått en kvise på sin høyre side, like ved følehorna. Er det farlig?»Gratulerer! Sneglen din er nå kjønnsmoden og på jakt etter noen å parre seg med. Snegler har kjønnsorganene like bak hodet (som om vi skulle ha dem på halsen omtrent).
 • «Det stikker noe hvitt ut fra huden til vinbergsneglen min. Det ser ut som en flis av plast. Hvordan fjerner jeg den uten å skade sneglen?»Det du ser er en pil av kalk som disse sneglene bruker når de parrer seg. Forskerne lurer fortsatt på hva som er poenget med den, men farlig er den ikke. Den vil forsvinne av seg selv, så ikke forsøk å fjerne den! Andre snegler i samme familie bruker også tilsvarende piler.
 • Skifter sneglene skall når de vokser? Nei, de lager skallet av kalk de spiser som så skilles ut av huden ved skallåpningen. Skallet vokser altså sammen med sneglen. Det kan ikke fjernes uten å drepe sneglen.

 

»

 1. petrall1 sier:

  Hei

  Jeg har et kjempeproblem, håper du kan hjelpe.

  Jeg skal hjem til jul, og skal være der i 1 mnd.
  Jeg har ingen som vil passe sneglene mine. Afrikanske tigersnegler.
  Jeg får ikke lov å ha dem i kabinen. Det er et widerøe fly, og jeg stoler ikke på at temperaturen i lasterommet er høy nok.

  Hva skal jeg gjøre? Bør jeg putte dem i en termos i bagasjen? Klarer de seg i en mnd alene på kattemat? Dersom jeg ikke finner en løsning må vi feire jul alene i år.

  Takk for svar.

  • Tarald sier:

   Hei,
   En måned er ganske lenge, men sneglene skal kunne klare seg på egenhånd. Kattemat mugner fort i kontakt med fuktighet, så det er ikke et godt feriefor for snegler. Derimot anbefaler jeg ulike typer frø – solsikkefrø uten skall er veldig bra. Uten jevnlig spraying vil sneglene få det ganske tørt, så pass på at de har vannskål, gjerne flere, som ikke kan veltes. Unge snegler tåler mindre tørke enn voksne, men kan også drukne i vannskåler. Husk også på å ikke skru av varmen i rommet.
   Selv ville jeg nok kortet ned juleferien til et par uker, men det er ikke sikkert det er nødvendig.
   Å medbringe snegler på fly om vinteren er mye mer risikabelt.
   Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s