Det kan være lurt å sette seg inn i lover og regler som gjelder for snegler. Det eneste forbudet mot hold og salg/kjøp av snegler gjelder utrydningstruede arter. Det er bare to arter av landsnegler på lista (PDF), men mange flere burde stått der, så utvis skjønn. For mange sjeldne arter kreves det tillatelser fra opphavslandet.

Fra 2016 må man ha tillatelse for all import (kjøp fra utlandet) av landsnegler. Dette bestemmes av Forskrift om fremmede arter. Tillatelse søker man om hos Miljødirektoratet. Man må vite ganske mye om arten man søker tillatelse for, spesielt slikt som avgjør om sneglene kan overleve i norsk natur (det bør de ikke kunne). Dette gjelder altså selv om man skal holde dem innendørs i terrarium. Det viktigste er likevel å vite det vitenskapelige (latinske) navnet.

Etter hvert vil det forhåpentligvis komme en liste over arter som ikke trenger tillatelse, men det ligger noen år fram.

Noen arter vil man ikke få tillatelse til å innføre, nemlig arter på svartelista (Fremmedart2012 PDF sammenfattet av meg, data hentet fra Artsdatabanken) – fremmede skadelige arter (arter på lista i kategoriene høy og svært høy risiko). Mest aktuelle: Helix pomatia og Oxychilus draparnaudi. De fleste på lista er snegler uten skall og ferskvannssnegler. Også denne lista kan komme til å utvides etter hvert som flere arter risikovurderes.

Posten definerer ikke snegler som dyr, og det er derfor lovlig å sende dem i posten.

Det er strengt forbudt å slippe utenlandske snegler/egg ut i norsk natur (inkludert hagen din)! Man kan søke om tillatelse, men jeg tviler på at man vil få det. Dette gjelder også arter som allerede finnes i Norge, som Helix pomatia.

Dersom man ønsker å ta med seg hjem snegler fra ferie gjelder lover og regler i det landet. Og også i disse tilfellene må man ha tillatelse fra Miljødirektoratet. Selv om artene ikke står på CITES-lista kan det være forbudt å ta dem med seg. Noen land har fullstendig forbud mot å ta med seg levende organismer sjekk den langt fra komplette forbudslista og tips meg gjerne om flere land).

»

 1. Maria sier:

  Hei Tarald,
  Jeg kontakter deg på vegne av Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) http://vkm.no/
  Har du en epost jeg kan kontakte deg via? Vi vil gjerne snakke med deg i forbindelse med et stort oppdrag vi har i forbindelse med import og hold av snegler i Norge.
  Mvh
  Maria

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s