Dette er en illustrert guide til utfylling av søknadsskjemaet. Den er basert på hvordan jeg fylte ut min første søknad og er derfor ingen fasit. Jeg oppdaterer den basert på erfaringer jeg og andre gjør med det nye regelverket.

Miljødirektoratet har laget en PDF-veileder. For å komme til søknadsskjemaet må du registrere deg som bruker i elektronisk søknadssenter.

Skjermbilde 1

Side 1. Her er det ikke noe å svare på, bare lese.

Skjermbilde 2

Side 2: Her fyller du inn ditt navn, adresser og telefonnummer.

Skjermbilde 3

Side 3: Her krysser du av for hva du søker om. Kryss for innførsel. Hvis du vil selge sneglene videre velger du det første alternativet, hvis ikke velger du det tredje (slik jeg har gjort her).

Skjermbilde 4

Side 4: I det første punktet skriver du hobby. I det andre fyller du inn tidsrom. Her har jeg fylt ut perioden fra april til oktober, siden det er da man i beste fall kan sende snegler. Jeg aner foreløpig ikke hvor lange tidsrom Miljødirektoratet ser for seg. I det tredje punktet krysser du av for at importør og søker er samme person og evt. deg selv som endelig mottaker.

Skjermbilde 5

Side 5: Her lager du en liste over de snegleartene du ønsker deg. For hver ny art klikker du på legg til ny organisme.

Skjermbilde 6

Side 5 forts.:  Da får du opp en rekke felt du må fylle inn. Kryss av for at du ikke finner organismen (ingen aktuelle snegler ligger inne fra før). Fyll inn vitenskapelig navn på latin. Det er viktig å ta med både det første (familienavnet, f.eks. Achatina) og det andre navnet (som er artsnavnet, f.eks. iredalei). Norsk navn er ikke nødvendig. Så velger du organismegruppen landlevende virvelløse dyr. Under antall fyller du inn hvor mange snegler av denne arten du ønsker deg + noen ekstra. Dette er det maksimale antallet du kan importere lovlig. En del som selger snegler legger gjerne ved en ekstra sneglebaby i pakken som hyggelig overraskelse, så ta høyde for det. Under naturlig utbredelse skal du oppgi hvor sneglen finnes i naturen, oftest mer enn ett land. Videre oppgir du hvor du vil få sneglene fra. Ofte er de født i fangenskap i Europa, og ikke alle selgere har notert seg hvor foreldrene (eller besteforeldrene) kom fra opprinnelig. Det kan også hende at sneglene du vil kjøpe er importert til Europa i år, og da skriver du det. Andre relevante opplysninger kan være om arten tåler norsk vinter, om den er listet som utrydningstruet (CITES), om du har noen fra før, om den spiser andre snegler eller grøntfor og om den er kjent for å føre med seg sykdommer for mennesker eller dyreliv. Før opp navn og adresse på eksportør og eksportland. Min første søknad ble godkjent selv om jeg ikke hadde eksportøren klar, men et halvt år senere var behandlingen strengere.

Skjermbilde 7

Side 6: Her beskriver du hvor vanskelig det vil være for sneglene å rømme eller at egg eller snegler kommer ut i naturen på andre måter. Og evt. hva du kan gjøre for å redusere risikoen ytterligere.

Skjermbilde 8

Side 7: Her beskriver du hva som i verste fall kunne skje dersom sneglene havnet ute i norsk natur. Det bør være så få negative konsekvenser som mulig. I de fleste tilfeller vil sneglene dø i løpet av kort tid, og lenge før de kan formere seg. Dersom det finnes vurderinger av om artene i søknaden kan overleve/etablere seg i Norge tar du med henvisning/link til den.

Skjermbilde 9

Side 8: Dette er kanskje ikke nødvendig å fylle ut, men jeg har tatt med litt om hvor lenge jeg har drevet med snegler, hvor mange arter jeg har og i hvilken retning interessen går.

Skjermbilde 91

Side 9: Hvis man ikke har lange utgreiinger på de forrige punktene, er det ikke nødvendig med vedlegg.

Skjermbilde 92

Skjermbilde 93

Side 10: Her får du se et sammendrag av søknaden din. Les gjennom og kontroller at alt ser riktig ut og trykk på send inn. Etterpå får du en kvittering på epost som inneholder søknaden din i PDF-format.

Nå er det bare å vente på saksbehandlinga. Jeg fikk svar på min første søknad i slutten av mars 2016. Man kan sikkert forvente at behandlingstiden reduseres etter hvert. Og kanskje kommer noen på den lyse ideen å inkludere sneglearter på lista over dyr som ikke trenger godkjenning. Om noen år.

Arter som jeg vet har blitt godkjent så langt:

Achatina achatina
Achatina fulica
Achatina reticulata
Achatina immaculata

Achatina iredalei
Archachatina marginata
Limicolaria numidica
Limicolaria martensiana
Hadra webbi
Phaedusa paviei
Helicophanta magnifica
Pancala batanica
Camaena cicatricosa
Acavus superbus
Bertia brookei
Euhadra amaliae

Det må altså fortsatt søkes om disse artene, men sjansen bør være stor for å få dem godkjent igjen.

»

  1. […] Søknad om innførsel av fremmede arter […]

  2. […] Tarald Stein har skrevet en god guide til hvordan man skriver søknad. Les her. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s