Snegler trenger ikke levende planter for å trives. Det handler mer om å tilfredsstille eierens estetiske sans eller interesse for planter. Men det er det vel ikke noe galt i?

Miljøet i sneglariet vil få de fleste stueplanter til å råtne og byr på noen klare utfordringer når det gjelder plantevalg. Dette må plantene tåle for å overleve i et sneglarium:

  • konstant våt jord, til tider sumpaktig
  • høy luftfuktighet
  • lite (dags)lys
  • snegler som klatrer (uten at planten knekker)
  • snegler som graver seg ned ved røttene og kanskje velter hele planten (de afrikanske kjempesneglene er verst)
  • jevnlig vannspray

Den eneste planten jeg har fått til å fungere hos kjempesnegler er Dracaena (den vanligste typen med helt grønne, ganske store og brede blader). Den kalles også dragetre, og tåler det utroligste. Blir den for stor er det bare å kutte av toppen og sette den i ei potte med jord.

For mindre sneglearter har man flere alternativer; gullranke, flere dracena-arter, ficus, grønnrenner, eføy, bregner, bromeliader o.s.v. Dessverre begrenses man av utvalget i blomsterbutikker og plantesentre. Jeg skulle gjerne hatt noen små bregnearter til de mindre terrariene mine, men det finnes ikke i handelen. Flere sumpplanter har jeg også lyst til å prøve. For å importere fra utlandet må man kjøpe med et såkalt sunnhetssertifikat som gjerne er dyrere enn plantene.  Altså er det i praksis et forbud. Derimot kan man ta med seg hjem fem potteplanter uten slikt sertifikat.

Når man har kjøpt en ny plante, er det viktig å hindre at evt. kjemikalier («plantevernmidler», sneglegift) som kan skade dyra følger med inn i terrariet. Jeg pleier å vente med å plante dem inn i sneglariet, gjerne en måned eller mer, og fjerner mesteparten av jorda som følger med. Planter i sneglerium skal ikke gjødsles, siden gjødsel kan skade sneglene. I et såkalt bioaktivt sneglarium (med nedbrytere som skrukketroll, meitemark og spretthaler), vil plantene etter hvert naturlig få litt næring fra sneglenes avfall (bæsj). Plantene trenger lys (i form av dagslyspærer), noe som ikke er nødvendig for sneglenes del.

Alle mine sneglarier er beplantet, med varierende suksess, og jeg prøver stadig ut nye planter. Jeg har som mål at hvert terrarie skal være et fungerende økosystem i miniatyr. Det finnes mange andre ideer om hvordan sneglarier skal se ut.

Om Tarald

Born 1977 in Norway and have mostly stayed here since. I'm a writer with two collections of poems on my record, and I'm a transsexual man (FtM).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s