I dag fikk jeg tatt et godt bilde av noe jeg har lurt på hva er – en utvekst som noen sneglearter får mellom følehorna (ikke permanent). Tidligere har jeg observert slike utvekster hos bl.a. Leptaxis undata like før de parer seg, så jeg hadde en teori om at de brukte disse til å motta feromoner fra andre parringsvillige snegler av samme art. Åpenbart var jeg inne på rett spor, men de brukes til å sende ut feromoner, ikke motta. Snegler har god «luktesans», så man må anta at de ikke har problemer med å oppfatte slike dufthormoner med sine vanlige sanser. Eller kanskje har vitenskapen vanskeligere for å påvise mottak enn sending?

Denne gangen observerte jeg det altså på en Hadra webbi som hadde plassert seg lett tilgjengelig for fotografering. Disse utvekstene, på engelsk kalt «head warts» – hodevorter, kan være mer eller mindre tydelige og er observert hos Euhadra-arter, Helix aspersa (/Cornu aspersum), Polygyra-arter, Neohelix albolabris, Meliobba shafferyi og våre hjemlige Arianta arbustorum (krattsnegl) og Cepaea nemoralis (lundsnegl/stor hagesnegl). Utvekstene kan se ganske ulike ut. Jeg er overbevist om at dette bare er toppen av isfjellet, siden atferd hos snegler ikke er det som er forsket mest på.

IMG_20180216_180001.jpg

Hadra webbi med utvekst (skallet er ikke representativt for arten)

Om Tarald

Born 1977 in Norway and have mostly stayed here since. I'm a writer with two collections of poems on my record, and I'm a transsexual man (FtM).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s