Man skulle kanskje tro at det var Vestlandet, med sine store nedbørsmengder, som hadde de fleste norske snegleartene. Kanskje gjelder det for nakensnegler (snegler uten synlig skall), men for snegler med skall mangler store deler av Vestlandet noe veldig viktig; kalk. Store nedbørsmengder, til dels også sur nedbør, gjør at næringsstoffer skylles ut av jorda. Geologisk sett finnes det også ganske lite kalk på Vestlandet.

Den første forklaringa på hvorfor Oslo har flere sneglearter med skall, finner vi altså i geologien. Det geologiske Oslofeltet inneholder mye kalk som sneglene kan bygge skall av.

Menneskelig aktivitet er en annen del av forklaringa. Noen arter er beviselig innført av mennesker, som vinbergsneglene (Helix pomatia), mens det knytter seg mer usikkerhet til om andre arter er innført eller har krøpet fra Sverige på egenhånd, som lundsneglene (Cepaea nemoralis). I dag tilbyr hager mer varierte habitat enn monokulturene i landbruket. Det sentrale Østlandet er tett befolka, og i Norge betyr det mange hager. Samtidig må man anta at import av hageplanter har bidratt til sneglefaunaen her.

Jeg nevnte Sverige og der ligger den tredje av de viktigste forklaringene på hvorfor Oslo har så mange snegler. Busksneglen (Fruticicola fruticum) har en klart østeuropeisk utbredelse, men finnes i Sverige. Og altså langs kysten av Øst- og Sørlandet her i Norge.

Så når jeg nå flytter fra Oslo kommer jeg til å savne sneglene jeg kan finne her. Og ser fram til å utforske va som finnes av snegler i Brumunddal.

Om Tarald

Born 1977 in Norway and have mostly stayed here since. I'm a writer with two collections of poems on my record, and I'm a transsexual man (FtM).

»

 1. Oi, velkommen til Ringsaker da =)
  Ikke at jeg kan forstå hvorfor noe vil bo i BrDal, men sånn er det å bo i Moelv, det er «litt» kniving mellom de to byene (bystatus… *himle*), det oppdager du nok etterhvert ;P

  • Tarald sier:

   Hehe. Takk! Indre Østlandet er en ganske hvit flekk på mitt personlige kart, så dette skal bli interessant. Litt tilfeldig at det ble Brumunddal, egentlig, men har ei venninne der. Og det blir fint å komme seg ut av Oslo-gryta 😉

   • Stedet har ikke det beste ryktet (bygdedyret har gode vekstforhold), men det er sikkert en helt grei plass å bo. Og jeg er bare et kvarters tid unna! =) Du får legge meg til å fjesbokji om du er der!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s