Snegler passer bra for både skoler barnehager og familier. Mange barn synes snegler er fascinerende, men norske snegler er dårlig egna for livet innendørs. Av og til får jeg spørsmål om hvilke arter som passer best for barn. Det finnes en snegleart for alle. Generelt blir snegler en mellomting mellom akvarie og hamster, både med tanke på relasjon til dyret og hvor mye det krever av stell. Her er et par ting å tenke på:

  • Hvor mye tid vil man legge ned?
  • Skal sneglene tåle en ukes ferie?
  • Skal de bo sammen med andre dyr (mark, skrukketroll, reptil)?
  • Hvor mye penger vil/kan man bruke på utstyr (varmematte, lys, automatisk fuktighet)?
  • Hvor mye håndtering skal sneglene tåle, fra barn med eller uten utvikla finmotorikk?
  • Hvor dagaktive vil man at de skal være?
  • Skal sneglene ha andre kvaliteter?

For de minste barna og folk med autisme

Madeirasnegler (Leptaxis undata) er absolutt de beste for disse gruppene. De tåler det meste og har svært kraftige skall med fin struktur. Dessuten er de raskere enn mange andre snegler, legger ikke for mange egg og trives lett i en boks med jord. De er på størrelse med vanlige norske snegler og krever ikke mye plass. Les mer

DSC04205

For småskolebarn

Her kan det være flere arter som passer. Denne aldersgruppa synes det kan være morsomt å ha verdens største snegleart (Achatina achatina), men disse krever ekstra varme og er ikke spesielt aktive. Dessuten legger de ekstremt mange egg.

Achatina fulica er litt mer aktive og krever ikke ekstra varme, men legger like mange egg.

Achatina reticulata legger også altfor mange egg, men er den eneste arten som virkelig kan sette pris på å bli håntert av mennesker. Svære blir de også. De vil gjerne ha ekstra varme, men det kan være nok å plassere terrariet nært en ovn. Kan egne seg for folk med autisme, men skallet tåler ikke all verden.

Archachatina marginata krever ekstra varme, men legger svært få egg. Dessverre er de lite aktive på dagtid.

Voksne Achatina-snegler skal tåle en ukes ferie. Etter mitt syn bør kjempesneglene heller reserveres for eldre barn med særlig interesse for dem. De som legger hundresvis av egg vil egne seg dersom man også har reptiler eller fisk som spiser snegleegg.

Achatina iredalei er en utypisk snegl ettersom den ikke legger egg men føder levende sneglebabyer. De får bare rundt 10 unger på en gang, så oftest er det overkommelig, og det bør være ganske lett å selge/gi bort overskuddet. Arten blir ca 8 cm og kan derfor vanskelig regnes som en kjempe. Trenger ikke ekstra varme, men bør ha ganske jevn fuktighet. Setter pris på en liten dam og drukner sjelden. Les mer

I samme slekt, men mindre, er Limicolaria numidica. De krever jevn fuktighet, men kan trives i vanlig romtemperatur (plasseres gjerne nært en ovn). De legger ikke spesielt mange egg, slik at babyene bare blir et hyggelig tegn på at de trives. Ofte er de ganske aktive på dagtid og de liker å klatre. De passer spesielt godt i et terrarium med planter, siden de bare graver når de skal legge egg. Perfekt for å lære om økosystemer, gjerne sammen med andre småkryp. Etter mitt syn er dette også en estetisk art, med elegant kropp og ekstra fascinerende atferd. Skallet er relativt tynt og de bør ikke håndteres av de minste barna. En art som egner seg bedre til å se på enn å håndtere. Kan godt holdes sammen med A. iredalei. Les mer

En rovsnegl spiser andre snegler. Mange synes nok det er ekkelt, mens andre synes det er spennende. Dessverre er få av disse tilgjengelig. Rumina decollata spiser både grønnsaker og andre snegler, og trives godt i romtemperatur. Skallet er svært tynt og bør håndteres minst mulig. Spesielt for denne arten er at den kvitter seg med den eldste delen av skallet etter hvert som den vokser. Egner seg dårlig til å spise overflødige kjempesnegler, siden disse raskt blir for store og ikke faller helt i smak for R. decollata. Les mer

For eldre barn

Alle arter, ut fra interesse og engasjement.

Jeg håper at dette er til hjelp og svarer gjerne på mer konkrete spørsmål slik at dere kan finne en art som passer godt for dere!

Om Tarald

Born 1977 in Norway and have mostly stayed here since. I'm a writer with two collections of poems on my record, and I'm a transsexual man (FtM).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s