Luftfuktighet måles i prosent relativ fuktighet (relative humidity = %RH). Snegler liker generelt høy luftfuktighet (over 80%RH). Til sammenligning er luftfuktigheten i norske stuer på vinteren 20-40%RH, og høyere luftfuktighet kan føre til råteskader og dårlig inneklima. Altså må sneglene ha en helt annen luftfuktighet enn det vi vil ha inne.

Noe av det viktigste utstyret til sneglehold er derfor et hygrometer, en dings som måler nettopp luftfuktighet. Man kan velge mellom digitale eller analoge, og de fleste viser også temperatur.

mde

To ulike hygrometre, som dessverre viser ulik luftfuktighet. Jeg har bestilt de billigste på nettet, men føler meg ikke sikker på at de dyrere er bedre. Jeg har selv limt bein på det digitale.

Luftfuktigheten varierer med temperaturen. Kald luft kan holde på mindre fuktighet enn varm luft. I praksis vil det si at luft med +1*C kan ha høy RH, men når den slipper inn og varmes opp, har den plass til mer vann, og får da ganske lav RH. Derfor er det aller tørrest innendørs i Norge på vinteren. Det samme gjelder i forholdet mellom stue og terrarium. Mange sneglearter krever høyere temperatur enn vanlig stuetemperatur, og man varmer derfor opp terrariene deres. Da vil luftfuktigheten der bli lavere enn i rommet rundt.

Hvordan heve luftfuktigheten?

Snegler skal sprayes med vann med jevne mellomrom (ca. daglig, avhengig av art, temperatur, terrariumsinnredning og substrat), og dette øker luftfuktigheten. Likevel opplever man ofte at det ikke er nok. Man skal jo ikke drukne sneglene heller, og man kan fort ende opp med et terrarium som mer ligner en sølepytt av gjørme.

Snegler trenger luft, men ikke veldig mye. Hvis for mye av den fuktige lufta slipper ut, vil terrariet bli tørt. Derfor velger mange å holde sneglene i plastbokser med luftehull i. Hvis man bruker ferdige terrarier, må deler av luftinga dekkes til. Hvis terrariet får for lite lufting, vil matrester og bæsj bli fortere muggent og skape dårlig inneklima for sneglene. Noen arter tåler nesten ikke mugg i det hele tatt.

Levende planter kan heve luftfuktigheten og er også bra på andre måter. Utfordringen er å finne planter som sneglene ikke spiser, og som tåler konstant fukt, lite lys (terrariet må ha ekstra lys, men det blir aldri sollys) og sneglenes gravearbeid. Dette er spesielt vanskelig med afrikanske kjempesnegler fordi de er så store og så glade i å grave. Dracaena-planter og store ficus-arter er verdt et forsøk. Uansett må terrariet stå uten snegler noen dager/uker (avhengig av sneglenes størrelse) for at plantene skal feste seg skikkelig.

Jeg har forsøkt å installere vannfall i flere terrarier for å heve luftfuktigheten, men det ble aldri noen suksess. Noen sneglearter har en lei tendens til å drukne, pumper går tett, dam fylles av substrat o.s.v. Jeg vet at noen får det til å fungere, så det kan være verdt et forsøk. Nå har jeg dam uten sirkulasjon inne hos de sneglene som ikke faller uti og drukner.

Det finnes også såkalte tåkemaskiner. Jeg har ikke fått dem heller til å fungere inne i terrarie på en sneglesikker måte, men skal prøve litt mer. I tillegg selges det dyre luftfuktere i vanlige el-butikker. Man må da ha en slange som kan føre fuktigheten inn i terrariet. Dette har jeg ikke forsøkt selv.

Heldigvis overlever mange arter tørkeperioder uten problem. Ute i naturen kan tørkeperioder være noe naturlig som sneglene må tilpasse seg. Det er ikke uten grunn at de er blant de mest suksessrike dyregruppene, målt i utbredelse og artsantall. De har brukt hundretusener av år på å tilpasse seg været på sin lille flekk av jorda, og vi viser dem respekt ved å gi dem samme «værforhold» i fangenskap.

Om Tarald

Born 1977 in Norway and have mostly stayed here since. I'm a writer with two collections of poems on my record, and I'm a transsexual man (FtM).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s