Endelig blir det lovlig å holde reptiler i Norge, etter at det har vært forbudt i 40 år! Forbudet oppheves fra 15.august for en rekke populære arter. Da blir det slutt på angiveri og avliving av friske dyr som blir elska og tatt vare på.

Mange snegleterrarium sliter med uønska mengder av småkryp som fluer og spretthaler (noen er det fint å ha, men ikke store mengder). For meg er det et mål å gjøre terrariene til fungerende økosystemer, og da trengs det noen rovdyr også. Jeg har tidligere hatt sørgegekkoer som hovedsakelig spiser fluer, spretthaler o.l.. Dessverre er ikke den arten blant dem som nå blir lovlige. De artene som står på den såkalte positivlista er større, krever mer mat og kan også spise noen sneglebabyer. Det er hovedsakelig øglene som er interessante som fluefangere.

Kranset gekko

Den nest vanligste arten av hobbyøgler. Trives under samme forhold som snegler, men krever ganske stor plass i høyden. Man kan for eksempel ha et 45x45x60cm (lxbxh) terrarium med afrikanske kjempesnegler og en slik gekko. De vanligste fluene våre er egentlig for små for den, men den tar en god del av dem. Småkrypa i terrariumet blir bare tillegg til hovedforet, som gjerne er en egen grøt for gekkoer (CGD). Hvis de får for lite mat, kan de prøve seg på snegleunger. Nattaktiv, i likhet med de fleste snegler.

Stor daggekko

Denne har lignende krav som kranset gekko, men er enda litt større. Derfor krever den større terrarium og tar sannsynligvis ikke så mange småfluer. Den vil også ha det varmere enn de fleste snegler. Fordelen med denne arten er at den er dagaktiv, slik at det blir mer liv i terrariet mens du selv er våken.

De øvrige øglene er ørkendyr som ikke egner seg sammen med snegler. Dersom de holdes i egne terrarier, kan flere av dem mates med sneglebabyer (hvis man f.eks. har afrikanske kjempesnegler).

De perfekte gekkoene for snegleterrarier (sørgegekko og små daggekkoer) er altså fortsatt forbudt, men nå kan man kanskje håpe at lista over tillatte arter vil utvides etter hvert.

DSC03022

Kranset gekko – en av de snart lovlige artene.

Reklamer

Om Tarald

Born 1977 in Norway and have mostly stayed here since. I'm a writer with two collections of poems on my record, and I'm a transsexual man (FtM).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s