DSC_0853 (1)

Hvem reiser mutters alene til et av de tørreste områdene i Spania og håper på regn? Jeg. Etter å ha sjekka værstatistikken, fant jeg ut av november burde være en bra måned og bestilte meg tur til Almeria. Jeg var spesielt ute etter å se levende eksemplarer av den utrydningstrua underarten Iberus gualtieranus gualtieranus. Dette var min første utenlandstur der hovedmålet var å se på snegler, og jeg håper det blir flere slike.

Landskapet

Området er rimelig karrig, men ikke helt ørken. I dette området finnes det flere interessante sneglearter og varianter. De første sneglene fant jeg på Alcazaba – det gamle mauriske fortet som er en av de viktigste attraksjonene i byen:

Otala lactea (de to øverste tilhører varianten murcica) og Theba pisana

Otala lactea (de to øverste tilhører varianten murcica) og Theba pisana

Plantelivet var også verdt å få med seg, og det var en del som blomstra i november. Mest eksotisk var det å se kaktuser vokse vilt:

Diger kaktus med bitteliten snegl, usikker hvilken art.

Diger kaktus med bitteliten snegl, usikker hvilken art.

Jeg så flere sneglearter, bl.a. Rumina decollata og  Cochlicella acuta.

Cochlicella acuta

Cochlicella acuta

Noen snegler er mer fascinerende enn vakre. Sphincterochila er en familie av ørkensnegler som lever av alger, lav og mose, og som kan ligge i dvale i flere år.

Sphincterochila candidissima

Sphincterochila candidissima

Jeg fant også det jeg kom for:

Iberus gualtieranus gualtieranus

Iberus gualtieranus gualtieranus

Jeg tok med denne til hotellet for å studere den, og satte den tilbake der jeg fant den dagen etter. Jeg tok mange bilder, så det kommer nok flere i en egen post. Det er satt i gang avlsprogram for å bevare denne artsvarianten, og jeg håper at jeg en gang kan kjøpe meg slike snegler som er alt opp i fangenskap.

Flere bilder fra turen (planter og landskap) finnes her.

Mer info om andalusiske snegler finnes her (PDF. Tekst på spansk, men greit for å skaffe seg oversikt eller artsbestemme snegler man finner ved hjelp av bildene.)

Det finnes også et firma som arrangerer snegleturer, men det hadde jeg ikke råd til denne gangen, og jeg synes det er aller morsomst å finne sneglene uten annen hjelp enn det man kan lese seg til.

Om Tarald

Born 1977 in Norway and have mostly stayed here since. I'm a writer with two collections of poems on my record, and I'm a transsexual man (FtM).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s