I fjor hørte jeg at noen hadde funnet vinbergsnegler på Blindern, men kom meg aldri dit for å finne flere. I dag tok jeg turen, uten å finne en eneste vinbergsnegl. Derimot fant jeg hvitbåndsnegl (Euomphalia strigella) busksnegl (Fruticicola fruticum):

DSC_0317

Denne har fått hard medfart, sannsynligvis i fjor, og skadene er godt reparert. Ut fra størrelsen antar jeg at den er voksen, men det er vanskelig å vite sikkert, for denne arten danner ingen leppe rundt skallmunningen når de er voksne, i motsetning til f.eks. krattsnegler og hagesnegler.

Her er en yngre snegl av samme art. Huden/skinnet er mer spraglete enn hos hagesnegler og krattsnegler.

Her er en yngre hvitbåndsnegl busksnegl. Huden/skinnet er mer spraglete enn hos hagesnegler og krattsnegler.

En annen tydelig artsmarkør er hullet på undersiden av skallet. Det kalles navle eller umbilicus. Hagesnegler (sneglen til høyre) har veldig liten eller ingen synlig navle. Busksneglenes Hvitbåndsneglenes skall kan ligne både hagesneglenes og krattsneglenes skall, både i farge og mønster.

Jeg fant også noen hagesnegler (Cepaea hortensis) med ganske spesiell farge på skallet:

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

De ligner veldig på dem jeg fant i fjor på en annen kant av byen. Før det hadde jeg aldri sett lilla snegler. Det ser ut til at skallene er gule i utgangspunktet, men blir mer lilla etter hvert som de vokser. Skyldes det da gener, maten eller forurensning? Det skal jeg prøve å finne ut.

Reklamer

Om Tarald

Born 1977 in Norway and have mostly stayed here since. I'm a writer with two collections of poems on my record, and I'm a transsexual man (FtM).

Ett svar »

  1. […] sykehus. Egentlig hadde jeg tenkt meg til det stedet der jeg har funnet Fruticicola fruticum tidligere, men før jeg kom så langt fant jeg masse snegler langs veien (på knausen der) og ble våt og […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s