Stadig flere holder tropiske snegler som kjæledyr. De er perfekte for barn, oss med liten plass og allergikere. Det er få ting som er så beroligende som å studere snegler mens de spiser.

Snegler er svært lite kravstore. Alt de trenger er en plast-/glassboks til å bo i med luftehull og et lag jord/torv, ei lav vannskål, grønnsaker og kalk i form av sepiaskall (finnes i fugleavdelinga i dyrebutikken). Snegler er naturens bulldosere, så det er vanskelig å få hjemmet deres til å se særlig pent ut. Pass på at sneglene ikke kommer i kontakt med kobber, salt eller kjemikalier (inkl. såpe).

Dyr for den late eller travle

Det er heller ikke tidskrevende å holde snegler. Med mindre man blir sittende hypnotisert av de langsomme, grasiøse bevegelsene.

Noe må man likevel gjøre. Grønnsakene må skylles grundig før de blir sneglemat. De fleste er nemlig fulle av sprøytemidler som skal skade nettopp snegler. Jorda, som skal være uten gjødsel, må skiftes minst en gang i måneden, men den kan resirkuleres i mikrobølgeovn i løpet av et par minutter (husk nedkjøling). Sneglehjemmet skal sprayes med rent vann omtrent en gang hver dag, men pass på at jorda ikke blir gjørmete.

Dersom sneglene blir syke, kan de avlives ved å legges i fryseren over natta. Legger de for mange egg, kan også eggene legges i fryseren. Og hvis man skulle få lyst til å eksperimentere i matveien, kan sneglene spises.

Billig hobby

Ulike arter av afrikanske kjempesnegler (Achatina sp.) er de mest populære sneglene i fangenskap. Man kan få dem gratis hvis man kjenner noen som har fått for mange snegleunger, men de er heller ikke dyre i innkjøp. De norske prisene varierer etter årstid (billigst tidlig på høsten før det blir for kaldt til å sende dem i posten). Bestillinger fra Europa går stort sett fint, og en snegleunge koster godt under hundrelappen.

Også maten er relativt billig. Agurk er en av sneglenes favoritter, men inneholder lite næring. I den andre enden av skalaen finner vi søtpotet. Den er riktignok ganske dyr, men kan vare lenge, inneholder mye næring og er også noe av det beste sneglene vet. Ulike typer salater er også populært. Hvis man har hage kan man undersøke hvilke norske planter sneglene liker (husk å skylle godt), og også dyrke sin egen sneglemat.

Om Tarald

Born 1977 in Norway and have mostly stayed here since. I'm a writer with two collections of poems on my record, and I'm a transsexual man (FtM).

»

 1. Kjetil sier:

  Hei, jeg har fått meg noen land sneiler, tror jeg har forstått d meste selv om jeg bare prøver meg fram.. Jeg bruker et akvarium til og ha di i og di sitter i gjørnene og spiser d akvarie er limt sammens med, di har mat liksom så er d farlig eller bare gnager og sputter di ut igjen? hva bør jeg gjøre?? afrikanske kjempe sneiler, kjøpt av petter på finn som var også på tv

  • Tarald sier:

   Hei,
   Snegler kan spise mye rart (men det er ikke alt de har godt av), men at de spiser silikon (det er det akvarier limes sammen med) er nytt for meg. Hvis de bare spiser silikon vil de sulte ihjel. Spiser de litt mat også? Hvilken mat får de? Har de jord til å grave seg ned i? Vann? Kalk (sepiaskall)?

   • kjetil sier:

    hei, ja di har agurk, tomat, gulerot (nye skiver vær dag), vann, kalk, ca 10 cm torv som ligger oppå lekakuler med nett imellom og lekakulene ligger under vann for og få mest mulig fuktighet, sprayer vann på torva dagelig så den er fuktig men ikke gjørmette osv.. ja di spiser mat også ikke bare silikon

   • Tarald sier:

    Da tar de nok ikke skade av det. Høres veldig bra ut 🙂
    Levetiden til akvariet kan nok bli kortere enn sneglenes. En ide kan være å erstatte akvariet med en plastboks, evt. med innsatt «vindu» i glass eller plexiglass.

 2. kjetil sier:

  Takk, skal se om jeg ikke finner annet, i dag er di 4 i 120 liters akvarium. fått i kveld søt potett og agurk og nytt vann, men di sitter fort i gjørnenne etter di har dukket opp. hvor ofte bør torv, jord byttes ut? til nå har jeg bare fjernet adføring jeg har funnet men bør vel også byttes på til tider?
  tusen takk for og kunne få spørre noen og få svar og råd

  • Tarald sier:

   Det er jeg litt usikker på. En gang i måneden er vel et minimum. Selv satser jeg på økosystem med nedbrytere (spretthaler, mark og sølvkre), noe som gjør at man ikke trenger å skifte torv. Det kommer litt an på hvor rent og pent man vil ha det selv. Sneglene stiller ikke så store krav 😉

 3. kjetil sier:

  hvor stor plass trenger di egentlig? bør jeg ha alle 4 sammens eller dele di opp??? jeg har bare hatt di i ca 3 uker

 4. Trine Nilsen sier:

  Hei 🙂 har nettopp funnet 6 stk egg inne hos de afrikanske landsneglene mine! Må jeg gjør noe spesielt med disse ( for at babyene skal klare seg?) På forhånd takk for svar 🙂

  • Tarald sier:

   Litt avhengig av art høres det lite ut med 6 egg. A. fulica kan legge flere hundre egg, men Archachatina-arter bare legger 3-8 digre egg. Noen snegler legger test-egg som ikke er befrukta før de legger skikkelige egg.
   Jeg synes det er best å la eggene ligge inne hos foreldrene (lettere å holde stabil temperatur og fuktighet der enn i en liten boks), men en del velger å flytte dem. De trenger ikke noe annet enn voksne snegler, med unntak av høyere luftfuktighet (80%+), men husk at de ikke må druknes eller tørke ut.

 5. Ulrikke sier:

  Ikke avliv snegler med å legge dem i fryseren! Dette er hverken humant eller en en smertefri måte å dø på. Da er det faktisk bedre og knuse dem med en stein, det er ikke morsomt, men er over før sneglen merker noe. Du kan heller ikke gi snegler hvilken som helst frukt, citrus frukt er ikke bra for dem.
  Lurte litt på temperaturer snegler trives best i? Hvis jeg har snegler på soverommet mitt som jeg liker å holde kaldt på natten, burde jeg kjøpe en varmelampe for dem?

  • Tarald sier:

   Hvis man har store snegler som må avlives, vil jeg ikek anbefale knuse-metoden. Jeg er også skeptisk til om den er mer smertefri enn fryser. Snegler er vekselvarme og såvidt jeg har forstått blir derfor nedfrysning å sammenligne med bedøvelse. Mulig jeg tar feil der, men så langt kjenner jeg ikke til en mer human avlivningsmetode.
   Citrusfrukter skal ikke gis til snegler, nei.
   Når det gjelder temperatur kommer det an på art (som du kan lese mer om under de ulike artene). Generelt skal tropiske snegler har minst 20C, mange arter krever over 25C. For disse vil det være nødvendig med ekstra varme, helst en varmematte på siden (utenfor) terrariet. Sub-tropiske snegler som Helix pomatia eller Cornu aspersum (Helix aspersa) vil sannsynligvis passe bedre for et soverom, uten ekstra varme.

   • Ulrikke sier:

    Takk for svar! Re: frysing så har jeg lest at vannet i dem krystalliseres og ekspanderer, noe som ikke kan være noe behagelig. Men hvem vet, kanskje er de så bedøvd av kulden at de ikke merker noe uansett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s