Sneglene er verdens mest utbredte bløtdyr, med over 90 000 arter på verdensbasis. De fleste snegleartene lever i sjøen, men det finnes mange arter også i ferskvann og på land. Det finnes til og med snegler som lever høyt oppe i trærne, og andre som tilbringer hele livet nede i jorda. Ingen andre bløtdyr har kolonisert landjorda.

Vi finner flest snegler i varmt og fuktig klima, men det finnes snegler også i tørre og kalde områder. Sneglenes skall dannes av kalk, og det finnes derfor flere snegler i kalkrike områder. I Norge har vi 100 sneglearter. Langs norskekysten finnes et ukjent antall arter av sjøsnegler.

Nesten alle landsnegler puster med lunger. De fleste er planteetere, men mange spiser også avfall og døde dyr. Noen er rovdyr og jakter på andre snegler. Ingen landsnegler er giftige eller farlige for mennesker.

I havet finnes det derimot mange giftige snegler, og mange er rovdyr. De fleste sjøsnegler har gjeller i stedet for lunger. Sjøsnegler er særkjønna, altså enten hun eller han. Når eggene klekkes kommer det en larve ut, som senere blir til en liten snegl.

Landsneglene er derimot tvekjønna. Når de klekkes er de ferdig utvikla bitte små snegler. Det finnes også snegler som ikke legger egg, men føder levende små sneglebabyer i stedet. Dette er vanligere i tropiske strøk og blant arter som lever i steinete områder eller oppe i trærne.

Landsnegler i Oslo-området

Rundt Oslo finner vi fire store (etter norsk standard) arter av landsnegler: Krattsnegl (Arianta arbustorum), Hagesnegl (Cepaea hortensis) og Lundsnegl (Cepaea nemoralis). Disse tilhører samme familie og blir alle ca 3 cm (skallets diameter). I tillegg finnes det spredte forekomster av Vinbergsnegl (Helix pomatia), for eksempel på Nesøya i Asker.

Vanligvis bruker de 3 år på å bli kjønnsmodne. Da dannes en kant på skallmunningen og skallet slutter å vokse. På hagesneglen er denne kanten lys, mens den på lundsneglen er mørk. Dette er den sikreste måten å skille disse artene fra hverandre.

Lundsneglen regnes som en fremmed art i Norge, men vurderes ikke som noen risiko for opprinnelig dyreliv eller jordbruk. Den er heller ikke veldig vanlig. Cepaea-sneglene har vakre hus i utallige variasjoner; ensfarget gult eller ferskenfarget, eller med 1-7 brune striper.

Krattsneglen er den vanligste av disse tre artene i Norge og finnes høyt til fjells og langt mot nord; hvor klimaet blir for hardt for Cepaea-sneglene.

Vinbergsneglene forekommer ikke naturlig i Norge, men har etablert levedyktige bestander flere steder etter å ha blitt satt ut. Disse sneglene har vært avlet av mennesker og brukt som mat siden før vår tidsregning, og regnes fortsatt som den beste matsneglen. Skallet kan bli over 4 cm i diameter, og den er dermed den største sneglen med skall i Norge.

På miljolare.no kan du registrere dine egne snegle-funn og få hjelp til å identifisere ukjente snegler.

Reklamer

Om Tarald

Born 1977 in Norway and have mostly stayed here since. I'm a writer with two collections of poems on my record, and I'm a transsexual man (FtM).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s